Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 12°C
Cts 13°C

İBB’nin raporunda neler var?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği raporda, belediyelerin gelirlerinin artması ve merkezi yönetimin yetkilerinin azaltılmasına yönelik öneriler sıralandı.

İBB’nin raporunda neler var?
17 Ocak 2020 11:00
573
A+
A-

İBB tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan büyükşehir belediye başkanları toplantısının ardından yapılacağı belirtilen yasal düzenlemelerle ilgili 109 sayfadan oluşan kapsamlı bir rapor hazırlandı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre İBB’nin yerel yönetimlerle ilgili pek çok yasada kapsamlı değişiklik önerilerinin yer aldığı rapor doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. İBB’nin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından da yasal düzenleme önerileriyle ilgili hazırlıklar yapıldı. İBB’nin raporunda öne çıkan bazı öneriler özetle şöyle:

– Belediyeler; “orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları işletmek” ve “okul- öncesi eğitim kurumları açmak” gibi yetkilere de sahip olmalı.

– Genel sekreter ve belediyeye bağlı kuruluşların ve belediye şirketlerinin genel müdürleri ile yönetim kurulu üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı alınmadan belediye başkanı tarafından atanabilmeli.

– Belediye meclislerinde alınan kararların kesinleşmesi için, mülki idare amirine gönderilmesi zorunluluğu kaldırılmalı.

– İlgili yasalarda “mabet” tanımı, “cami, mescit, cemevi, kilise, havra vb.” olarak değiştirilmeli.

– Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı pay artırılmalı. Büyükşehir belediyelerine, belediye sınırları içindeki vergi gelirlerinin toplamından yüzde 6 yerine, yüzde 10 pay verilmeli; büyükşehir ilçe belediyelerine ayrılan pay ise yüzde 30’dan yüzde 50’ye yükseltilmeli.

– Motorlu Taşıtlar Vergisi toplamının yüzde 15-30’luk kısmı ilgili belediye hesabına aktarılmalı. Doğalgaz tüketiminden de belediyelere pay verilmeli.

– Belediye başkanına, belediye meclisinde bulunan “borçlanmaya karar verme” yetkisi verilmeli.

– Yurtdışındaki belediyeler ile işbirliği kurulmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alınması zorunluluğu kaldırılmalı.

– Belediyelerin biriken kamuya olan borçları bir defalığına affedilmeli veya en azından faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalı.

– İçişleri Bakanlığı’na tanınan belediye başkanını görevden uzaklaştırma yetkisi mahkeme kararına bağlanmalı. Belediye başkanının, hakkındaki suçlamalardan beraat etmesi halinde görevden uzaklaştırma kararı “kendiliğinden” kalkmalı.

ATLAR İÇİN UMUT ADIMI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Adalar’daki tescilli fayton plakalarını yaklaşık 70 milyon lira karşılığında satın alacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, aralık ayında yaptığı açıklamada Adalar’da ulaşımın elektrikli araçlarla sağlanacağını, 35 simgesel fayton kalacağını açıklamıştı.

Kaynak: İBB’nin Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği raporda neler var? 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.