Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

‘Cumhurbaşkanlığında paralel devlet yapılanması’

45 maddelik kanun teklifi komisyonda kabul edildi. CHP ve HDP muhalefet şerhi düştü.

‘Cumhurbaşkanlığında paralel devlet yapılanması’
425
A+
A-

Yeni vergiler getiren kanun teklifine muhalefet şerhi düşen CHP, panik önlemleri ile sorunların çözülemeyeceğini ifade etti.

Kararname ile Cumhurbaşkanlığında 25 yeni ofis kurulmasının “devlet içinde mevcut yapıya paralel bir devlet yapılanması” kurulması anlamına geldiği savunulan şerhe göre Hazine’ye 70 milyar lira ilave borçlanma yetkisi de anayasaya aykırı. Kombassan maddesinin eleştirildiği HDP şerhinde de büyük bir borsa manipülasyonu yapıldığı savunuldu.

Dijital hizmet, konaklama ve değerli konut vergisi getiren 45 maddelik kanun teklifi, komisyondan 54 madde olarak oy çokluğu ile kabul edildi. Teklife CHP ve HDP muhalefet şerhi düştü.

Yeni vergiler getiren kanun teklifinden bir yılda beklenen gelirin 6 milyar lira olduğuna dikkat çekilen CHP şerhinde, Merkez Bankası birikmiş yedek akçeleri, bedelli askerlik, imar affına karşın 2019 yılında 85.8 milyar TL bütçe açığı verdiği belirtildi, panik önlemleri ile sorunların çözülemeyeceği ifade edildi.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, Şerhte, “Bu teklif özü itibarıyla iktidar tarafından asla varlığı kabul edilmeyen ve sadece dış cepheli gelişme ve saldırılarla izah edilerek, örtülerek perdelenmeye çalışılan bir kriz dönemi düzenlemesidir, bu torba kanun teklifinde yer alan düzenlemeler bir ekonomik krizin devam ettiğini göstermektedir. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin bu tür torba yasalarla çözümleneceğini düşünmesi iktidarın en büyük yanlışıdır” denildi.

‘CUMHURBAŞKANLIĞINDA PARALEL DEVLET YAPILANMASI’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dair eleştiriler yapılan şerhte, en son Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Ofislerinin görev, yetki ve teşkilatlanması ile ilgili ilave değişiklikler ile 25 adet ilave daire başkanlığı ihdas edildiği hatırlatıldı, “Devletin bazı kurumlarına ait yetkiler direkt olarak Cumhurbaşkanlığındaki Ofislere taşınmakta, bir nevi devlet içinde mevcut yapıya paralel ilave bir devlet yapılanması tasarlanmaktadır” denildi.

Kaynak: ‘Cumhurbaşkanlığında paralel devlet yapılanması’ 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.